• Slag 1
  • Slag 2
  • Slag 3
  • Slag 4

Start nu met het Zone Dieet

Een dieet waarin u praktisch alles nog mag eten, bestaat dat echt? Ja. Het Zone Dieet ontzegt u bijna niets, maar helpt u alleen te bepalen hoeveel u van iets mag eten. In het begin kan het even wennen zijn om de juiste hoeveelheden voor uw lichaam te bepalen. Zoneclinics helpt u daar graag bij. Liever zelf aan de slag? We leggen u precies uit wat u moet berekenen.

Blok calculatie in Zone Dieet

Het Zone Dieet is niet gebaseerd op het tellen van calorieën, maar op het verkrijgen van een hormonale balans. Op een dag consumeert u 3 hoofdmaaltijden en 2 snacks, waarin steeds 40% van de calorieën gevormd worden door koolhydraten, 30% door eiwitten en 30% in vetten. Die 40-30-30-verhouding is belangrijk in alles wat u eet.

Het beginpunt om deze balans vast te stellen is de hoeveelheid eiwit die u nodig heeft om uw spiermassa op peil te houden. De hoeveelheid eiwit is afhankelijk van de hoeveelheid vetvrije massa en hoe actief u bent. Vervolgens wordt deze hoeveelheid eiwit over de dag verdeeld. Zodra je eiwitbehoefte bij een bepaalde maaltijd of snack is bepaald, is de volgende stap het toevoegen van de juiste hoeveelheid koolhydraat en vet, om in balans te zijn met het eiwitgehalte. Het is niet moeilijk, vooral als u de Zone Dieet-blokmethode hanteert.


De vetvrije massa kunt u eenvoudig zelf berekenen:

De methode die wij aanraden is heel eenvoudig en betaalbaar voor iedereen. Het enige dat u nodig heeft zijn een weegschaal en een maatlint. Doe de meting drie keer en neem het gemiddelde van de resultaten. Hieronder vindt u de verschillende stappen voor de mannen en de vrouwen. Na het berekenen van de vetvrije massa is de volgende stap het berekenen van de mate van activiteit.

De hoeveelheid eiwit hangt ook af van uw activiteit

Naast de vetvrije massa is ook uw mate van activiteit van belang om uw eiwitbehoefte te bepalen. Daarvoor gaan wij naar Tabel 3. Hierin ziet u de soort activiteiten en de bijbehorende activiteiten factor.

Soort Activiteit Activiteit Factor
Zittend 1.1
Makkelijk werk, zonder regelmatige oefening 1.3
Lichte Fitness 1.5
Obesitas (meer dan 30-40%) 1.7
3 x trainingssessie per week 1.7
Dagelijkse matige workout 1.9
Dagelijkse zware training 2.1
Training 2 x per dag 2.2

De laatste stap is dat bij zowel de vrouw als de man het vastgesteld gewicht van de vetvrije massa wordt vermenigvuldigd met de geselecteerde activiteit factor uit Tabel 3 en de uitkomst vervolgens te delen door 7.

Truus uit ons voorbeeld doet aan lichte fitness, dus voor haar geldt de activiteitfactor 1.5. Hoeveel eiwitblokken heeft zij per dag dus nodig? ( 44,7 x 1,5) : 7, en dat is 9,5. Een vrouw moet minimaal 11 Zone blokken per dag hebben, dus wordt de 9,5 afgerond naar 11.

Voor Hendrik, die 3 x per week naar de sportschool om de hoek gaat, is de activiteit factor 1.7 Hoeveel eiwit blokken heeft hij dan nodig? (57,97 x 1.7) : 7, en dat is 14,07 Een man moet minimaal 14 blokken per dag hebben, dus wordt zijn 14,07 afgerond naar 14.

Je begrijpt, hoe actiever, hoe meer eiwitblokken er nodig zijn. Daarom is de Zone blokmethode ook prima geschikt voor topsporters en er zijn al vele gouden medailles hiermee gewonnen.

Stel zelf uw maaltijd samen

Hoe kunt u verschillende maaltijden zelf samen stellen? Hierover leest u meer in de keuzegids voeding.

Lees meer

Stel zelf uw snacks samen

Je kunt zelf snacks samenstellen door te kiezen voor 1 zone blok van een koolhydraat, 1 zone blok van eiwit en 1 zone blok vet.

Lees meer Kantklare Snack

Recepten om u op weg te helpen met het Zone Dieet